Termosy nie są niczym nowym i na półkach widzimy je od lat, a mianowicie od około roku 1900, jest to stosunkowo długi okres od kiedy zaczęły być produkowane. Schemat działania termosu zaprojektowało dwóch naukowców- Jacques-Arsène d’Arsonval oraz Jamer Dewar, a określenie pochodzi od greckiego słowa ,,therme” oznaczającego ciepło. Wszyscy mają świadomość czym jest termos, aczkolwiek znikoma część osób wie jak on dokładnie pracuje. Jest to ,powiedzmy, akcesorium, skomponowane z podwójnych ścianek, pomiędzy którymi znajduje się przestrzeń próżni cieplnej. Ścianki są bardzo cienkie ,dzięki czemu wymieniają one niezauważalną ilością ciepła. Strata ciepła jest także minimalizowana poprzez przewodzenie oraz powierzchnie, która oprawiona jest warstwą odbijającą światło. Całość sprawia, że akcesorium to podtrzymuje nasz posiłek lub nasz w wysokiej temperaturze przez długi czas. Współcześnie na rynku możemy znaleźć tysiące rodzajów termosów, możemy wybierać w kolorach, wielkości, okazji, termosów z dodatkami lub bez.
Termosy różnią się także rolą, przykładowo, są termosy tradycyjne, znane wszystkim, o zwykłym kształcie, przeznaczone do przechowywania napoi, takich jak kawa lub herbata oraz termosy obiadowe, innymi słowy termosy do żywności, do utrzymywania ciepła zup czy dań i są przydatnym rozwiązaniem. Termosy obiadowe różnią się od tych zwykłych właśnie kształtem, tj. są one po pierwsze, sporo bardziej pojemne, po drugie mają zupełnie inny kształt, nie są takie wysokie, mają szerszy wlew i są bardziej złożone. Jeśli chodzi o funkcjonowanie, nie odnajdziemy tutaj żadnej rozbieżności.Tego rodzaju termosy są idealne w pracy i na wycieczkach. Spędzając długie godziny w pracy z brakiem możliwości przyrządzenia sobie ciepłego posiłku, bardzo fajnym pomysłem jest przygotowanie sobie dania w domu i przechowanie go w termosie. Następna sytuacja, wycieczka, bez znaczenia czy szkolna, wraz z rodziną czy samotna, po szczytach górskich, nad morzem, zwiedzając miasta czy wsie, mamy możliwość zabrać ze sobą ulubione posiłki, bez potrzeby spędzenia dnia konsumując jedynie przekąski. W pracy, i również na wycieczce jest to niezbędne, gdyż wykonując wysiłek czy to fizyczny czy psychiczny, nasz organizm potrzebuje satysfakcjonującego posiłku, aby móc spokojnie działać przez kolejne kilka godzin.
Aby wybrać dobry dla siebie termos, należy przejrzeć ofertę jaką znajdziemy w wielu sklepach stacjonarnych i internetowych. Termosów jest tak dużo, że nie rzadko jest trudno zdecydować. Ogromną role przy wyborze ma oczywiście cena, która waha się od około 30 złotych do aż 400 złotych. Widzimy, że jest to niemała rozbieżność cenowa. Istnieje takie przekonanie, że porządny termos, który wytrzyma więcej niż jeden sezon powinien dużo kosztować. Ważną kwestią jest także materiał, z którego nasz produkt jest stworzony. Są termosy plastikowe, które jednak słabo trzymają ciepło oraz termosy ze szkła i stalowe, które bez zarzutów sobie radzą. Termosy stalowe są najpopularniejsze, z tego powodu, że te szklane nie są tak trwałe. Kolejna rzecz jaką należy przemyśleć przed kupnem jest zakrętka, przez który ucieka wysoka temperatura. Korek może być działający samoistnie, z uszczelką oraz hybrydowy. Na wyprawę w chłodne dni idealnym będzie ten pierwszy, poniewać przez ten typ ucieka najmniej ciepła. Jeśli chodzi o rozmiar, to termosy obiadowe zazwyczaj nie są bardzo pojemne; produkowane w ten sposób, aby zmieścić posiłek dla jednej osoby. Jeśli nasz termos zamierzamy zabrać na wyprawę należy pomyśleć o komforcie trzymania; aby nie było to kłopotem. Do wyboru mamy termosy z zwykłą powłoką zewnętrzną, wykonaną z metalu oraz profesjonalnie wykonane termosy wyższej jakości o chropawej powłoce. Dzięki temu możemy mieć gwarancje, że termos nie wypadnie się nam z rąk; dodatkowo, prezentują się one dużo lepiej.
Jakie sa możliwości przy korzystaniu z tego rodzaju akcesorium? Termosy obiadowe, czy tak zwane food jug’i, są projektowane, z myślą o, jak sam termin wskazuje, gorących posiłkach. Jakie dokładnie jedzenie możemy w nich przechowywać? Wydaje się, że w takim ,,pojemniku” można przechowywać tylko zupy, co jest oczywiście błędnym przeświadczeniem, jako,że nadają się one również do przechowywania dań jednogarnkowych, jak na przykład bigos czy gulasz.Co interesujące, świetnie służą w przenoszeniu potraw zimnych. Są one zaopatrzone w zakrętkę, która świetnie funkcjonuje jako naczynie. Food jug’i mają jednak jedną wadę, trzymają one ciepło dużo krócej niż zwykłe termosy na gorące napoje, jest to tylko 4-6 godzin. W niektórych sklepach znajdziemy specjalne termosy długo trzymające ciepło, są one oczywiście sporo droższe.
Termosy obiadowe są stosunkowo nowe na rynku, ale w ekspresowym tempie stały się popularne i chętnie kupowane. Chcąc polepszyć jakość swoich posiłków w pracy świetnym pomysłem jest zaopatrzenie się w tego rodzaju akcesorium.Natomiast podczas długich wycieczek na łono natury, termos jest często jedyną opcją na zjedzenie czegoś wartościowego i gorącego oraz na rozgrzanie się. Food jug’i mają wiele zalet, takich jak: pojemność specjalnie stworzona, aby zmieścić kompletny posiłek; posiadają duży otwór wlewowy, który umożliwia łatwe mycie oraz sprawne korzystanie sztućców przy jedzeniu bezpośrednio z termosu; większość świetnie radzi sobie z izolowaniem ciepła, możemy więc cieszenia się z gorącego jedzenia przez długi czas. Nie zapominajmy jednak, że takie termosy nie są wieczne i chcąc nie chcąc po dłuższym korzystaniu warto je zmieniać.
Zapraszamy do sklepu https://www.kubek-termiczny.pl/termosy-turystyczne-i-obiadowe/